marți, 29 ianuarie 2019


Bună dimineața!

Dragii mei și dragile mele, vă propun astăzi să vorbim un pic despre respirație, această funcție minunată, pe care corpul nostru o face involuntar, dintotdeauna, fără să fi fost învățat.

Ce știm despre respirație?
În viața uterină și în momentul nașterii, plămânii bebelușului sunt plini de apă (de fapt se numește lichid amniotic, însă am ales să spun apă deoarece vom vorbi și despre apă într-unul dintre articolele viitoare). Doar când cordonul ombilical este tăiat, plămânii se umplu cu aer. În acest moment, bebelușul începe să țipe. Își face debutul în viața terestră și pentru el începe ciclul reflex inspirație-expirație. Este începutul aventurii!

Toți credem că respirând inhalăm numai oxigen. Fals, dragii mei! În realitate, inhalăm 79% azot și 21% oxigen cu vapori de apă și gaze rare, cum ar fi heliu.

Ce face oxigenul atât de special încât să credem că-l inhalăm doar pe el? Ei bine, oxigenul este indispensabil celulelor organismului, iar cele 21 de procente absorbite sunt în totalitate utilizate.

Știați sau nu, zilnic inspirăm și expirăm de aproximativ 21.000 de ori și aproximativ 9000 de litri de aer intră și ies din plămânii noștri în fiecare zi. Fascinant, nu?

Mișcarea de respirație este un proces automat, cu toate acestea însă, creierul nostru își poate exercita voința asupra acestui proces. Dacă asupra inimii nu avem nicio putere de control, iată că ne putem controla pe deplin respirația. În acest domeniu, yoghinii și scufundătorii sunt cele mai excepționale ființe, antrenați într-atât încât își pot ține respirația mai mult de 5 minute, lucru care pentru noi, oamenii de rând, este de neconceput. Cu toate acestea, avem posibilitatea și noi de a învăța tehnici de respirație, de relaxare și de yoga, tehnici care ajută la relaxarea și eliminarea tensiunilor din corp și din plan psihic.

Iar acum dragilor, vă propun un exercițiu pentru a respira mai bine:
Culcați-vă pe spate, cu picioarele îndoit, brațele ușor depărtate și mâinile întoarse cu palmele în sus. Puneți o pernuță foarte ușoară pe abdomen și inspirați, făcând pernuța să se miște în sus, apoi expirați sugând abdomenul, pernuța însoțindu-i mișcarea.
La început, faceți mici mișcări respiratorii destul de rapide, pentru a încheia cu mișcări lente, de mare amplitudine.
Faceți 21 de repetări zilnic.

Tot culcați pe spate, în aceeași poziție, încercați să vă presați întregul corp de sol, bucățică cu bucățică, pornind de la cap până la picioare. Trebuie să simțiți apăsarea și căldura corpului vostru lipit de sol. Insistați mai ales asupra cefei și bazinului (unde curburile coloanei sunt mai pronunțate), care au tendința de a rezista.
Practicați acest exercițiu săptămânal, câte 21 de repetări.

Vă invit să-mi scrieți și să-mi spuneți cum v-ați simțit după repetarea acestor mișcări.

O zi frumoasă, caldă, însorită și plină de bucurii să avem!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu